Implementarea
Obiectivul acestui pachet de lucru este întărirea relațiilor de cooperare între parteneri la cât mai multe niveluri, mai ales în ceea privește populația tânără, în vederea creșterii interesului pentru cultura, istoria și tradițiile din zona de frontieră.
Activitatea 3.1: Crearea grupului de cercetare (13-14 octombrie 2017)
Grupul de cercetare este compus din 24 de persoane, 12 români si 12 sârbi, reprezentanți ai celor două comunitărți: profesori, funcționari publici, tineri, pensionari. Are rolul de a transmite informații, de a iniția activități culturale, de a promova cultura și tradițiile locale, precum și cooperarea între cele două comunități.
Grupul de cercetare s-a întâlnit în data de 13 noiembrie 2017, la Valcani.
A doua zi, 14.10.2017, grupul de lucru, alături de 38 de participanți, mai ales copii, a participat la activitatea “Itinerariul cultural” si au vizitat diferite locații de interes din orașele Sânnicolau Mare și Jimbolia, descoperind lucruri noi.
1. Biserica ortodoxă din Sânnicolaul Mare
2. Biserica catolica din from Sannicolau Mare
3. Castelul nako
4. Muzeul Presei din Jimbolia
5. Casa memorială „Ştefan Jäger”
6. Casa memorială „Karl Diehl” Jimbolia
7. Muzeul pompierilor din Jimbolia
La drum.....14.10.2017
Biserica catolica din Sânnicolau Mare
Activitatea 3.2: Vizita transfrontalieră la Organizatia Mora Ferenc din Čoka. (4-5 noiembrie 2017)
La sediul organizatiei Mora Ferenc s-a desfășurat a doua întâlnire a grupului de lucru. Cuvântul de deschidere a fost adresat de către doamna primar Stana Đember,urmată de domnul Zoran Jovanov, în calitate de responsabil de proiect.
Doi istorici locali au prezentat Čoka din punct de vedere geografic, economic si cultural.
A fost si o expozitie de articole lucrate manual prin tehnica servetelului, broderii și quilling.
Activitatea a continuat cu prezentarea punctelor de interes din Čoka: biserica ortodoxă, biserica catolică, școala, centrul localității.
A doua zi alături de 38 de participanti, grupul de lucru a făcut o excursie tematică pe traseul: Čoka-Aracha (basilica medievală)-Galeria Terra, Centru de Artă din Kikinda-centrul orașului Kikinda – podul ”devet grla” din Vrbica.
Activitatea 3.3: Sesiune de educatie culturală-”Istoria culturală a etniilor din Banat”.
Aceasta activitate a avut ca scop creșterea interesului populației și mai ales a tinerei generații, pentru istoria si cultura Banatului, precum și identificarea elementelor comune de o parte și de alta a frontierei.
Au fost două evenimente, primul în Valcani, în data de 1 Decembrie 2017 și al doilea în 16 decembrie 2017, la Čoka. Evenimentele au fost organizate pentru o audiență largă, cu participanți de toate vîrstele.
La ambele evenimente au fost prezentări cu tema: Banatul între trecut și prezent, Obiceiuri și tradiții în Valcani și Čoka, Interculturalism și toleranță în Banat.
Activitatea 3.4: Tabăra folclorică de vară de la Banataski Monoštur (06-15 iulie2018)
Este o tabără de tradiție, care se organizează anual, fiind la a 17 a editie, și la care participă copii din Serbia și Ungaria, iar anul acesta și copii din România. De-a lungul întregii perioade copiii învață dansuri populare, meșteșuguri vechi, iar cazarea se face în corturi. Tabăra se va finaliza cu expoziții cu lucrările copiilor.
Activitatea 3.5: Ateliere de creație (septembrie 2018-mai 2019)
Tinerii din Valcani vor lua parte la trei ateliere de creație, cu teme diferite, care se vor desfășura săptămânal și la care vor fi invitati, locuitori din Valcani. Fiecare atelier va avea un instructor coordonator.
Atelierul de gastronomie și folclor: își propune cercetarea, conservarea și reconstituirea tradițiilor și obiceiurilor locale. La activitate vor lua parte 20 de tineri din diferite categorii sociale și etnii. Activitatea de cercetare se va face și prin intermediul echipamentului IT (șase computere achiziționate în cadrul prpoiectului). În plus, tinerii vor amenaja un mic muzeu care să reconstituie ”Soba țărănească”.
Atelierul de mâncăruri tradiționale. În cadrul acestui atelier, 15 tineri vor învăța vechi rețete de mâncăruri tradiționale, specifice zonei și care azi se gătesc tot mai puțin acasă.
Atelierul de lucru manual: 15 tineri vor învăța meșteșuguri vechi: împletitul pănușilor, croșetat, tricotat, etc.
Activitatea 3.6: Cursul de dansuri populare, organizate în Centrul Multicultural Valcani.
Activitatea are ca scop organizarea de cursuri de dansuri populare, pentru a descoperi, promova și sprijini tinerele talente. Timp de 40 de sedințe săptămanale cursurile se vor desfășura în sala multifuncțională din centrul multicultural.
Activitatea 3.7 Arta culinară în Banat (martie-aprilie 2019)
Membrii atelierului de mânăruri tradiționale, vor lua parte la un schimb de experiență cu tinerii din Banatski Monoštur, unde vor pregăti mâncăruri tradiționale. Două grupuri din România și două grupuri din Serbia vor pregăti câte două feluri de mâncare specifice.
Activitatea 3.8: Festivalul Multicultural din Valcani (mai-iunie 2019)
Acest festival va permite tinerilor participanți la atelierele de creație să arate ceea ce au învățat, iar altor participanți să călătorească și să socialize. Vor fi spectacole de muzică populară, prezentări de costume populare, prezentări ale unor obiceiuri locale, târg culinar, concurs de ceaune.
Festivalul își propune să promoveze patrimoniul cultural și natural, pentru a crește interesul membrilor comunității în păstrarea tradițiilor și promovarea dialogului și a cooperării transfrontaliere.
Galerie Concurs
Galerie Expozitii
Galerie Costume
Galerie Spectacol